Bröstsim
Bröstsim är ett av de fyra simsätten inom simning. Bröstsim simmas som man hör på namnet på bröstet. I armtaget rör sig båda armarna parallellt framför kroppen under vattnet, återföringen i armtaget kan göras både över och under vattenytan. Motsvarande rörelse görs med benen.
Bröstsim är vanligen det enda simsätt som man lär ut i simskolor och är det populäraste simsättet bland motionärer, troligen just på grund av att det lärs ut, ofta som enda simsätt, och på grund av dess stabilitet och möjligheten till att hålla huvudet ovanför vattenytan hela tiden. Dessutom som en viktig kunskap för livräddningen.
Bland tävlingssimmare anses bröstsimmet vara ett av de svårare simsätten och kräver mycket uthållighet om det simmas på rätt sätt. Bröstsimmet är det långsammaste av de fyra simsätten och kräver mycket teknik om man ska vara snabbast.
Ryggsim
Ryggsim är det enda av de fyra simsätten inom tävlingssimning som simmas på rygg. Tävlingsryggsim kallas även ryggcrawl och simmas på liknande sätt som vanlig crawl. En annan variant av ryggsim är livräddningsryggsim som liknar bröstsim simmat i ryggläge. I ryggcrawl tar man sig fram genom att sparka med benen och veva armarna runt en i taget.
För nybörjaren anses det ofta enklare att lära sig simma på rygg än mage därför att simmaren kan andas under hela simningen. Men nackdel med ryggsim är att det kan vara svårt att veta vart man simmar eftersom man har blicken vänd uppåt och inte kan ta ut riktningen utan att vända sig till magläge. Vid tävlingssimning används därför flagglinor som är upphängda tvärs över bassängen, flaggorna är placerade 5 m från vändningssidan på båda kortsidorna för att simmaren ska veta när väggen kommer. Ryggsim stärker musklerna i låren, armarna, bröstet, ryggen och höfterna.
Fjärilsim
Fjärilsim, i dagligt tal kallat fjäril, är en simstil som är det modernaste av de fyra simsätten. I armtaget rör sig båda armarna parallellt framåt ovanför vattenytan (viktig regelmässig skillnad mot bröstsim), sätts i vattnet framåtsträckta och dras bakåt.
Bentaget består av två jämfotakickar med benen ihop; en när kroppen dyker neråt i vattnet samtidigt som armarna sträcks fram och en precis när armarna lyfts upp ur vattnet efter att armtaget är klart. För att kunna få flyt i simningen när man simmar fjärilsim är det viktigt att bentagens kickar är synkroniserade, och det är en av svårigheterna med att lära sig fjärilsim. Huvudet kan antingen vara riktat nedåt för att spara kraft på bekostnad av att man måste hålla andan, eller framåt alternativt åt sidan för att möjliggöra andning. För att få ett starkt armtag kan man använda en teknik som kallas "nyckelhålet", när man har armarna under vattnet så formar man draget som ett klassiskt nyckelhål samtidigt som man drar de parallellt bakåt.
Fjärilsim anses som det allra jobbigaste av de fyra simsätten, och det är i allmänhet det simsätt man lär sig sist, om ens alls. Fjärilsim blir mindre ansträngande om man undviker att andas på varje armtag, då man därigenom inte behöver lyfta huvudet så högt över vattenytan. För att lära sig fjärilsim är det vanligt att man simmar hoppfjäril, som går ut på att man på grunt vatten kan ta sig fram genom att dyka neråt i vattnet, nudda botten med händerna och hoppa upp genom att ta i med fötterna mot botten. På detta sätt liknar armarnas rörelse per automatik armtaget i fjärilsim utan att man behöver bekymra sig för de tekniskt svåra bentagen.
Vid vändningar och målgång ska båda händer nudda väggen, något som är en nackdel för resultaten jämfört med t.ex. frisim. Denna regel kommer av att fjärilssimmet utvecklats ur bröstsim.
Fjärilssim är det näst snabbaste simsättet som finns beskrivet i FINAs reglemente, endast crawl är snabbare. Under vissa förhållanden kan ryggsim vara snabbare, nämligen längre sträckor såsom 200 m på kort bana, eftersom ryggsim har långsammare startmetod (i vattnet) men snabbare vändning. På långbana är fjäril något snabbare.
Crawl
Crawl, även kallat frisim, fritt är det simsätt som oftast används vid frisim och nästan alltid av alla elitsimmare, eftersom det är det snabbaste simsättet för den som klarar av det.
Vid crawl används i första hand armarna, men även benen. Simmaren paddlar sig fram, med vartannat tag vänster och vartannat tag höger arm, samtidigt som benen sparkas upp och ner.
Kråla blev populärt i Sverige i mitten av 1930-talet. Den förste läraren ansluten till Svenska Simförbundet att lära ut det var gymnastikdirektören Sigge Bergman i Saltsjöbaden.